interiéry, výstavy / návrh / 2010 / galerie Voršilská
galerie Voršilská

galerie Voršilská

Autoři: Jakub Fišer, Lucie Chroustová

Naším úkolem bylo navrhnout přístavbu, respektive rozšíření menšího bytu , ve dvorním traktu činžovního domu z 30. let minulého století. Pro rozšíření byla k dispozici část plochy dvorku, který k domu patří a také částečně zapuštěný suterén v rozsahu zhruba kopírujícím plochu původního bytu.

Dvorní fasáda stávajícího domu sousedí s provozní budovou Nové scény ND. Úzký dvorek mezi oběma domy je překvapivě malebný, a – rovněž překvapivě – plný vitální zeleně. Hmotu dvorní přístavby jsme se proto pokoušeli situovat tak, aby vzrostlé stromy a keře mohly být co nejvíce zachovány. Ústředním tématem návrhu je pak práce s komunikačním propojením  mezi oběma úrovněmi pater ve stávajícím domě.

Galerie v navržené podobě využívá celé pravé poloviny přízemí, má samostatný vchod z ulice tak, aby byla zcela provozně oddělena od bytové části domu.  Propojení se suterénem je uvažováno pomocí rampy a schodiště přistavěné do dvora - vychází z verze A původního návrhu, neboť tato verze se jeví po studiu předchozích možností jako měřítkově správná.

Vestavba prostoru galerie je ohraničena novými stěnami, jejich geometrie kapotuje stávající svislá vedení stoupaček, světlíků a výtahu procházející domem, zároveň vzniklý meziprostor mezi vestavbou a stávajícími obvodovými zdmi umožňuje umístit skladové prostory pro vybavení a fundus galerie a její nezbytné zázemí.

„Organické“ tvarování stěn opakujeme i v případě vodorovných ploch, jejich mírné zvlnění dává interiéru pomocí jednoduchých a nenáročných úprav kompaktní a osobitou formu.

Využití suterénu navrhujeme ve dvou verzích, z nichž jedna opět využívá celé plochy suterénu v rozsahu poloviny půdorysu domu, druhá pak využívá pouze dvorní část suterénu. V obou případech je prostora osvětlena přirozeným světlem prosklenými výkladci. Prostor pro jejich umístění do obvodové zdi vzniká odtěžením části zeminy a svahováním části plochy dvora.